PREZENTARE


Comuna Cozmesti, judetul Vaslui, este compusa din patru sate dupa cum urmeaza: Balesti (resedinta comunei), Fastaci, Cozmesti si Hordilesti. Este asezata in partea de N-V a judetului, la 25 Km de municipiul Vaslui, resedinta judetului si este traversata de la Nord- Vest catre Sud-Est de raul Stemnic si de paraul Fastaca.

Comuna Cozmesti, judetul Vaslui, conform datelor transmise de catre Directia Judeteana de Statistica Vaslui la data de 18.03.2002, are o populatie de 2522 locuitori, din care 1271 barbati si 1251 femei, de religie ortodoxa si crestini dupa evanghelie. In ultimii zece ani, populatia comunei a cunoscut o usoara crestere in general prin migrarea si stabilirea unor familii noi, care au construit sau dupa caz renovat spatii de locuit.

Comuna noastra are vecini la N-NV comuna Osesti, la N-NE comuna Stefan cel Mare, la E-SE comuna Delesti, iar la V-SV comuna Pungesti.

Relief
In adancime se afla Platforma Moldoveneasca, iar peste aceasta unitate structurala veche s-au depus sedimente mai noi, care spre suprafata se termina cu depozite neogene(sarmatice,meotiene si cuaternare). In aceste ultime depozite sedimrntare marine (Marea Sarmatica), usor inclinare spre Sud-Est este sculpatat relieful.

Din punct de vedere litologic, in toate formatiunile au o mare raspandire argilile si nisipurile si undeva (sat Fastaci) gresia calcaroasa. De asemenea, sunt frecvente luturi loessoide si aluviuni argilo-nisipoase.

Ca forme dominante de relief se pot mentiona:
  • relieful structural;
  • relieful sculptural;
  • relieful de acumulare.

Initial, zona a avut aspectul de campie litorala si supusa modelarii subaeriene s-a ajuns la crearea reliefului actual.

Apar astfel:
  • culturi structurale-cu altitudini ce nu depasesc 400m (Dealul Balestilor-Razasie, Dealul Magura, Dealul Fastacilor, Dealul Ursoaia);
  • platouri structurale (Platoul Fastacilor);
  • relieful sculptural este dat de ansamblul de culmi ce coboara spre vaile paraului Fastaci si alr raului Stemnic. Exista si forme sculpturale minore-adulmecari de strate, prabusiri, siroiuri torentiale (Fastaci, Balesti).


Hidrografia
Hidrografia a conditionat si influentat raspandirea populatiei pe teritoriul comunei. Populatia comunei este astfel localizata in cele doua bazine hidrografice - raul Stemnic si paraul Fastaca care are o lungime de circa 3 Km si se varsa in raul Stemnic la iesirea din satul Balesti.

Raul Stemnic flueaza pe teritoriul comunei pe o lungime de circa 6 Km. Ambele au debite mici, dar in cazul ploilor torentiale pot produce pagube importante in satele Fastaci si Balesti.

Pe teritoriul comunei noastre nu exista lacuri, acumulari piscicole sau baraje de dimensiuni mari.


Vegetatia
Comuna fiind asezata in Podisul Central Moldovenesc, sub aspect fitogeografic se intersecteaza elementele floristice ale zonei padurilor de foioase cu elemente floristice ale zonei de silvostepa si stepa continentala. In comuna se disting urmatoarele zone:
  • zona de padure - satele Balesti si Fastaci - cu urmatoarele esente: gorun (Quercus petraea), fagul (Fagus silvatica), carpenul (Carpitus betulus), Frasin(Fraxinus excelsior), ulm (Ulmus montana), tei (Tilia tomentox, Tilia cordata), stejarul (Quercus robur). Dintre arbusti distingem: Cornul, Marul paduret (Malus silvestris) si maciesul(Rosa carina).
  • zona de silvostepa si stepa - Cozmesti si Hordilesti, cu pajisti primare- paiusul(Festuca vallesiaca), pirul (Adropyrum cristatum), trifoiul salbatic, lucerna salbatica, dar si plante toxice: troscotul, stirita, holera, ciulini.. Vegetatia lemnoasa este reprezentata de meces, porumbar, paducel.
  • vegetatia intrazonala este reprezentata prin vegetatia de ses-paius, papura, pipirig, iar cea lemnoasa este reprezentata de salcie.
Pe teritoriul comunei cresc plante medicinale: teiul alb, pojarnita, coada soricelului. Lor li se adauga si plante melifere: teiul, salcamul. De asemenea, cresc si plante toxice: maselarita, matraguna.

Fauna
In acest spatiu geografic al comunei se disting doua biotipuri ale faunei terestre:
  • fauna padurilor de foioase - cuprinde lupul (caris lupus), vulpea (vulpes, vulpes), mistretul(Iusscofa), caprioara(caprealus caprealus), iepurele (Lepus europaeus), veverita, bursucul (Melis meles), dihorul (Putarius, putarius). Dintre pasari: pitigoiul (carus paudatus), merla (Terdes micrula), cucuveaua, bufnita.
  • fauna de stepa si silvostepa - este reprezentata prin popandau, harciog(cricetus, cricetus), soareci de camp. Dintre pasari: potarnichea (Perdix perdix), prepelita (Coturnix coturnix), vrabia, cioara.


Clima
Regimul climatic in zona de competenta este temperat-continental, dominat de doua fluxuri cu treceri rapide de la primavara-vara la toamna-iarna. Precipitatiile la nivelul comunei se situiaza in ultimii ani sub valoarea medie, predominand seceta, cu unele exceptii cand valoarea precipitatiilor au depasit cota de atentie cu o cantitate de peste 80 litri/mp.

Precipitatii cu valori extreme au fost inregistrate in vara anilor 1970-1975, 1984 si 1988 cand s-au produs alunecari de teren si inundatii partiale la terenuri si unele gospodarii, inregistrandu-se pierderi de animale si vieti omenesti. In teritoriu nu au fost inregistrate furtuni de mare amploare sau tornade, maxima vintului inregistrata in zona fiind sub 100 Km/h.

Temperaturile inregistrate in teritoriu sunt de natura medie, cu unele depasiri in perioada de vara cand temperatura maxima a urcat la 38 grade celsius, temperatura minima s-a inregistrat minus 32 grade celsius in iarna 2005-2006.

Infrastructura
La nivelul comunei singura cale de transport este cea rutiera, principala cale fiind drumul judetean 207E Vaslui - Balteni - Delesti - Osesti, drum asfaltat care strabate satele Balesti si Cozmesti pe o distanta de 5 Km, drumul judetean DJ 207E - Balesti - Ursoaia pe o lungime de 2 Km, drumul judetean DJ 207E - Cozmesti - Hordilesti cu lungime de 1100 m, drumuri comunale, drumuri vicinale si drumuri satesti din pamant.

Comuna este strabatuta de o retea de inalta tensiune din directia Vaslui spre Negresti cu o lungime de aproximativ 5 Km, reteaua de joasa tensiune, precum si cea telefonica.

Nu exista in raza administrativa a comunei transport feroviar, subteran sau cai navigabile dar teritoriul comunei Cozmesti este strabatut de ruta aeriana Bacau - Iasi.

Economie
Ocupatia de baza este munca campului si cresterea animalelor,la care se adauga micii intreprinzatori (agenti economici si persoane autorizate) si salariatii institutiilor publice (primarie, scoala, sanatate) etc.

Pe raza comunei noastre isi desfasoara activitatea agenti economici privati, in principal avand ca obiect de activitate comertul, taierea si rindeluirea lemnului, precum si exploatarea lemnului.

Activitatea agricola se rezuma la cultura mare (porumb, floarea soarelui si paioase), la care se adauga activitatea din vii si livezi. Privitor la cresterea animalelor, predomina cresterea bovinelor si porcinelor, la care se adauga ovinele si cabalinele de munca.

Fondul funciar la nivelul comunei cuprinde o suprafata de 2594 ha teren agricol, din care: 1742 ha arabil, 768 ha pasuni, 51 ha fanete, 33 ha vie si 1328 ha padure.


Educatie si Asistenta Medicala
In comuna noastra functioneaza in prezent Scoala cu clasele I - IV Cozmesti si Scoala de Arte si Meserii Fastaci. Cadrele didactice care deservesc aceste scoli sunt in principal fii si fiice ale comunei si sunt in cea mai mare parte calificate si titulare, fapt care contribue la ridicarea nivelului de cultura in comuna si eradicarea analfabetismului in comuna.

In prezent, prin programul SANSA A DOUA se da tinerilor din comuna Cozmesti si nu numai, posibilitatea completarii studiilor pana la un nivel mediu necesar urmarii unor cursuri de pregatire calificata in viitor, astfel incat sa aiba posibilitatea ocuparii unui loc de munca pe piata nationala si europeana.

De asemenea, in cadrul comunei functioneaza Cabinetul medical individual Apetrei Petrica, cu sediul in satul Fastaci si punct de lucru in satul Balesti, oferind in mod permanent locuitorilor comunei asistenta medicala competenta, indeosebi a pacientilor care se afla in nevoie: copii nou-nascuti, copii 0-1 ani, bolnavi cronici si persoane varstnice.

Cultura
In comuna Cozmesti exista si un camin cultural in satul Fastaci unde, din pacate activitatea culturala este aproape inexistenta. Din fericire, in satul Fastaci isi mai desfasoara activitatea inca o fanfara care in trecut obtinea rezultate deosebite la concursurile de gen. In prezent, reprezentantii autoritatii administratiei publice locale se straduiesc sa reinvie activitatea culturala in comuna Cozmesti prin reorganizarea fanfarei.

In anul 2007 a fost infiintat Serviciu public de biblioteca, Bublioteca comunala avand in prezent un fond de 2384 volume, achizitionate cu eforturi deosebite, fond de carte ce vine in sprijinul indeosebi al elevilor din comuna Cozmesti. Biblioteca Comunala, impreuna cu scoala organizeaza periodic activitati culturale prin care se aniverseaza sau se comemoreaza oamenii de cultura romani, in special autori cunoscuti.

In raza de competenta a comunei Cozmesti exista monumente istorice cuprinse in programele de dezvoltare economico-sociala si urbanistica, respectiv de amenajare a teritoriului, pe bazza unui proiect avizat de Ministerul Culturii si Cultelor prin intermediul si cu sprijinul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National a judetului Vaslui, astfel:
  • Biserica din lemn "Adormirea Maicii Domnului", sat Balesti, in centrul satului, in cimitir, datand din 1806;
  • Biserica din lemn "Sf. Nicolae", sat Cozmesti, in centrul satului din anul 1732, refacuta in sec. al XX-lea;
  • Manastirea Fastaci, sat Fastaci, comuna Cozmesti, in partea de Nord a satului, datand din 1721;
  • Turn de poarta si clopotnita, sat Fastaci, comuna Cozmesti, in partea de Nord a satului datand din anul 1808;
  • Casa ecumenica, sat Fastaci, comuna Cozmesti, in partea de Nord a satului, datand din anul 1808;
  • Zid de incinta in satul Fastaci, comuna Cozmesti, in partea de Nord a satului, 1834-1851.
VIZITATI-NE!



  Comuna Cozmesti', Vaslui    © 2013 - 2024 by tesalut.ro
CONTACT    ADMIN